fbpx
Image Alt

Meten

METEN=WETEN

De Tanita weegschaal zorgt ervoor dat jij je resultaten geweldig kunt meten en je verschillen zo goed kunt bijhouden zodat je je meer bewust wordt van het feit dat alle kleine stapjes leiden tot grote resultaten….
BE PROUD OF EVERY LITTLE STEP YOU TAKE!

Je kunt nu komen wegen met de Tanita weegschaal die supermooi al jouw data kan bijhouden via de Tanita app. Vanaf maandag 17 juni zal wegen en meten eenmalig 25 euro kosten voor 6 maanden lang 2 x per maand wegen. Heb je een Punch! 12 maanden Unlimited abonnement dan kun je 1 keer per maand gratis gebruik maken van de weegschaal. Liever 2 keer per maand, dan betaal je eenmalig 12,50 euro per 6 maanden. 

Vetpercentage en vetmassa

Het vetpercentage staat voor de vetmassa in verhouding tot het totale lichaamsgewicht. De vetmassa staat voor de optelsom van het aanwezige vet in het lichaam, uitgedrukt in kilogrammen.

Een te hoog vetpercentage verhoogt de kans hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en verschillende vormen van kanker. Daarnaast is een te laag vetpercentage ook gevaarlijk voor de gezondheid en verhoogd de kans op osteoporose op latere leeftijd en kan voor onregelmatigheden zorgen in de menstruatiecyclus van de vrouw.

Visceraal Vet 


Het vet dat opgeslagen is rondom de organen in de romp, wordt ook wel buik vet of visceraal vet genoemd. Het visceraal vet is het niet zichtbare vet. Zo kunnen slanke mensen toch relatief ongezond zijn door de mate waarin het visceraal vet is opgeslagen in hun lichaam. Dit vet soort is bijzonder ongezond en dient tevens als voorspeller voor leefstijl gerelateerde ziekten zoals Diabetes type 2.

Spiermassa

Spiermassa is een schatting van het gewicht aan spieren dat aanwezig is in het lichaam, uitgedrukt in kilogram. Bij de berekening van spiermassa worden de skeletspieren, fijnere spieren (zoals het hart) en het opgeslagen water in deze spieren meegenomen.

De spiermassa is een goede indicator voor de hoeveelheid energie je verbrand op een dag dat je rust. Dit wordt ook wel ruststofwisseling genoemd (BMR). Een hogere spiermassa zorgt ervoor dat de stofwisseling snel gaat en op de duur de vetverbranding verhoogd. Het kan  inzicht geven in welke impact de trainingen op jouw spiermassa hebben.

Lichaamsvocht


Het aandeel vocht in het lichaam dat ligt opgeslagen als percentage van het totale lichaamsgewicht, wordt ook wel het lichaamsvocht genoemd. Dagelijks verlies je veel vocht via urine, ademhaling en zweet, daarom is het belangrijk om voldoende water te drinken om de vochtbalans in verhouding te houden.

Het vochtpercentage is deels afhankelijk van de verdeling spier- en vetmassa in het lichaam. Mensen met een hogere spiermassa hebben over het algemeen een hoger vochtpercentage. Dit verklaart ook het verschil in gezonde waarden voor mannen en vrouwen (vrouwen hebben van naturen een hoger vetpercentage dan mannen). Een gezond vochtpercentage voor de vrouw is 60%.

Basaal Metabolisme (Basal Metabolic Rate (BMR)


Het minimale energieverbruik van het lichaam op een dag in ruststand dat uitgedrukt wordt in calorieën wordt ook wel basaal metabolisme genoemd. Hoe hoger de BMR des te meer calorieën er verbrand worden in de rust.

Het berekenen van de BMR is cruciaal voor sporters en mensen die willen afvallen. Het bepaald namelijk hoeveel calorieën er worden verbrand zonder enige activiteiten op een dag.

Wanneer extra activiteiten bij het BMR worden opgeteld zoals wandelingen, sport en andere lichaamsactiviteiten dan kan er op een effectieve manier berekend worden hoeveel calorieën er gegeten moeten worden om bijvoorbeeld af te vallen of aan te komen.

Botmassa

Hoewel het niet waarschijnlijk is dat uw botmassa grote veranderingen zal ondergaan op de korte termijn is het wel van belang om uw botten gezond te houden. Met de Tanita weegschaal kan een schatting gedaan worden van de botmineraalmassa. Het is interessant om dit bij te houden, om zo op langer termijn te kunnen zien welke veranderingen in de lichaamssamenstelling er hebben plaatsgevonden.

Metabolische leeftijd

 

De leeftijd die u terugvindt in de resultaten van de Tanita weegschaal, wordt ook wel de metabolische leeftijd genoemd. Deze meting is gebaseerd op een vergelijking van uw BMR en het gemiddelde BMR in uw leeftijdsklasse. Het geeft dus eigenlijk een indicatie van de gemiddelde leeftijd waarbij uw stofwisseling past.

Hoe lager uw metabolische leeftijd, hoe meer calorieën u in rust verbrand en hoe ‘gezonder’ u dus bent. Het verhogen van uw Spiermassa is een goede manier om uw metabolische leeftijd te verbeteren.

Fysieke Rating

Een schatting op basis van de spiermassa en lichaamsvet in combinatie met het lichaamsgewicht en lengte, wordt ook wel de fysieke rating genoemd. De rating die hieruit naar voren komt loopt van 1 t/m 9. De assen in het kader vertegenwoordigen de hoogte van het vetpercentage en de hoogte van de spiermassa.

Calorie Behoefte

De behoefte aan calorieën wordt gegeven op basis van 24 uur. Het is een schatting van het energieverbruik uitgedrukt in calorieën. De dagelijkse caloriebehoefte voorspelt hoeveel calorieën aan energie u verbrandt op basis van uw BMR en activiteitenniveau. Deze schatting schatting kan u dus helpen te bepalen hoeveel voeding u op een dag kan eten om uw doel te behalen.

BMI


Body Mass Index, ook wel BMI genoemd, is een gezondheidsindicator die gebruikt wordt om de verhouding van het lichaamsgewicht en de lengte in kaart te brengen. De hoogte van het BMI is te classificeren in gezonde en ongezonde waarden.

Het BMI is ontwikkeld om op een eenvoudige manier gewicht in relatie tot lengte te analyseren.

[gravityform id=”48″ title=”false” description=”false” ajax=”false”]
[gravityform id=”48″ title=”false” description=”false” ajax=”false”]

Voor meer informatie: https://tanita.nl/faq/

Close
Punch Logo

Punch! Women’s Health Club is een club waar vrouwen komen om aan hun body en mind te werken.

Contact

Tel: 036-5255729

Maandag t/m Vrijdag:
09.00 – 11.30 en
18.00 – 20.30

Zaterdag & Zondag:
09.30 – 11.30

Social media
Punch